Blogg

Kia Picanto – bekvämlighet med stil

År 2004 fyllde Kia 60 år och lanserade samma år småbilen Kia Picanto. En ny generation av bilen introducerades 2011 då den också vann iF designpris. Vill man ha en ny Kia Picanto är det dock den tredje, uppiffade och säkrare generation som finns till hands.

Snabbfakta om Kia Picanto

Vilka färger finns den i?En begagnad finns i en mängd möjliga färger, medan de nya går i nyanser mellan vit och svart, med en gul utstickare kallad Honey Bee.
Vilken kaross finns?3-dörrars eller 5-dörrars halvkombi samt GT-line för en sportigare look.
Växellåda?Picanto finns med både manuell och automatisk växellåda.
Lastutrymme?Det är olika, men 2022 års modell har hela 255 liter i lastutrymme.

Kia Picanto – en liten stjärna

Föreställ dig: Tidig vårmorgon, solen är på väg upp, storstadens betongväggar badar i dess gyllene sken. På gatorna är vardagstrafiken redan igång, bilar och bussar trängs på gatorna. Bland dessa finns en liten, kompakt och smidig småbil som utan problem tar sig fram i korsningarna – kan det vara Kia Picanto med sin automatlåda? Ja, det kan det vara. Man kan också tro att den eluppvärmda ratten och en modern klimatanläggning underlättar även vid de frosttäckta morgnarna.

Trots sin ringa storlek – 3,6 meter lång, perfekt för fickparkeringen – finns det gott om utrymme för både förare och passagerare. Även i en begagnad Picanto 2005, som är något kortare, får man med familjen. Trivs man dock bättre själv kan man istället fälla baksätet och få fyrdubbla lastutrymmet, vilket är en vinst i sig.

Sportigare känsla

Kia Picanto GT Line, tydlig med röda detaljer längs dörrsidor och stötfångare, är populär bland biltestarna. Med en turbo till den trecylindriga enlitersmotorn ligger den sportiga bilen just nu på bekväma 100hk, vilket gör den alert även på landsvägarna. Vet man var man ska leta kan man hitta begagnad, dock inte alla med riktigt så många hästkrafter som i de nyare Picanto med GT-attribut. Strövar man runt på nätet finner man snart att det på bland annat på Blocket gömmer sig några årsmodeller. Från 2018 och framåt finns det till exempel ett fåtal exemplar hos bilhandlare i skrivande stund. 

Kia Picanto – leasing eller köp?

Flera tester har gjorts av Kia Picanto, från första generationens 2005 till Top Gears test av 2022 års modell,  och de verkar alla vara överens om dess fördelar och nackdelar. En stor fördel är att bilen är både lättkörd och en av de billigare att både privatleasa och köpa. Men, man vill inte bara ha en billig bil, den ska också vara bekväm och smidig att köra. 

Sedan den tredje generation kom till världen kan Picanto framförallt tala om sin uppgraderade säkerhetsteknik. Även om bilen gör sig allra bäst i stadsmiljö kan man utan att skämmas också ta med den utanför stan. Det går att koppla upp mobilen via Bluetooth för att kunna spela sin senaste favoritlåt högt i högtalarna medan man stabilt accelererar ut på motorvägen.

Tillgång på reservdelar till Kia Picanto

En annan sak som är viktig när man köper bil är så klart service och reservdelar. Oavsett vilken bil man äger kommer problem i form av till exempel slitna bromsbelägg, kanske ett bromsok som behöver ses över och olja i behov av byte. Vid leasing är det inget man funderar så mycket på, men för den som äger sin bil kan det vara skönt att veta att det inte finns någon brist på reservdelar till just den här modellen.

Kia Picanto 2022

Den nyare modellen av Kia Picanto skulle kunna passa den som:

  • Kör mycket i stadsmiljö.
  • Vill ha en smidig bil att både köra och parkera.
  • Precis tagit körkort och vill ha en bil som är jämförelsevis billig i både inköp och i drift.
  • Inte har behov av ett stort lastutrymme.
  • Vill ha modern komfort även i en liten bil.

Ja, pigg, tuff och lättkörd har den beskrivits som, Kia Picanto, framförallt med GT Line-attribut. Den som testar får se. Kör säkert ute på vägarna.