Blogg

Gran Turismo 7 lägger i högsta växeln

När motorspelet Gran Turismo 7 rullade ut ur garaget på sitt releasedatum den 4 mars 2022 var det på en skumpig väg. Racingjätten fick kritik för det flitiga användandet av mikrotransaktioner och att nya bilar i spelet var alldeles för dyra, men har trots detta hyllats som en otrolig körsimulator. 

Snabbfakta om Gran Turismo 7

Vilka bilar är snabbast i Gran Turismo 7?1: Dodge SRT Tomahawk X VGT2: Jaguar VGT SV3: Bugatti VGT4: Dodge SRT Tomahawk GTS-R VGT5: McLaren VGT
På vilka banor tjänar man mest pengar i Gran Turismo 7?Man kan tjäna mer än 1 500 000 cr/timme på banorna:Tokyo Expressway, World Touring Car 600Sardegna Road, World Touring Car 80024 Heures du Mans, World Touring Car 700
Hur långt är Gran Turismo 7?Karriären i Gran Turismo 7 tar 20-50 timmar att spela igenom och hela spelet har över 100 timmars speltid.
Vilka konsoler finns Gran Turismo 7 till?Gran Turismo 7 finns till PS5 och PS4. Till PS4 heter spelet Gran Turismo Sport. Gran Turismo 7 är PlayStation Exclusive och finns inte till PC.

Bakom ratten till Gran Turismo 7

Racingsimulatorn Gran Turismo 7 har utvecklats av japanska Polyphony Digital och är det åttonde spelet i serien. Sedan det första spelet släpptes 1997 har Gran Turismo gjort sig känt för detaljerad, verklighetstrogen grafik och för att vara en realistisk körupplevelse. Till exempel är motorljuden i spelet ljudupptagningar från riktiga fordon. Gran Turismo 7 på PS5 körs i 4k-upplösning med 60 FPS och har stöd för HDR.

Gran Turismo-serien är beryktad för att ha med ett stort antal bilar som är licensierade, så bilarna man kör i spelen exakt efterliknar sina förebilder i verkligheten. I Gran Turismo 7 innehåller billistan över 420 bilar att köra på mer än 90 olika banor. Gran Turismo 7 är inte open world, och har alltså inte en värld man kan åka runt och utforska. 

Gran Turismo 7 och olika körstilar och koppling

Gran Turismo 7 passar alla spelare oavsett körvana, eftersom man förutom att byta bil även kan anpassa sin körstil i spelet. Om man inte är van racingförare har Gran Turismo 7 flera sorters körhjälp, som automatisk växellåda, så att spelet blir lättare att spela och njuta av. 

Det går så klart att köra Gran Turismo 7 som en riktig simulator, med ratt, växelspak och koppling – om man har den sortens spelkontroller. Alla bilar i spelet har inte stöd för att köras med koppling, till exempel fungerar det inte i bilmodeller med dubbla kopplingspedaler. 

Hur man väljer växling i Gran Turismo 7

Vilken typ av växling man vill ha i Gran Turismo 7 väljer man innan man startar ett nytt race:

  • Välj Options till höger om den gröna startknappen.
  • Gå vidare till Assist Settings.
  • Välj växeltyp under Transmission

Hur man gör för att köra med drifting i Gran Turismo 7

För att kunna drifta i Gran Turismo 7 är det bra att välja en bakhjulsstyrd bil och utrusta den med hårda däck. Man behöver även sätta inställningen för traction control till noll och stänga av funktionen Auto-drive. Sedan använder man handbromsen och styr åt motsatt håll för att undvika att snurra runt när bilen börjar drifta i kurvorna.

Gran Turismo 7 och de uppvarvade spelarna

Gran Turismo 7 fick överlag bra recensioner av speltidningar och andra kritiker, bland annat för att vibrationer i spelkontrollen används bra för att simulera olika underlag, den snygga grafiken och för att spelet är så stort. Många spelare blev däremot arga över alla mikrotransaktioner i spelet och att det behövdes mycket grinding för att samla credits och låsa upp nya bilar. Detta ledde till att betyget på Metacritic för Gran Turismo 7 bombades med negativa användarrecensioner och att spelet fick det lägsta user score som ett Sony-spel någonsin fått. 

I efterhand har ekonomin i spelet justerats och de som köpte spelet innan den 25 mars 2022 har fått 1 miljon credits gratis. Vid mållinjen av 2022 står det klart att Gran Turismo 7 är bland de bäst säljande spelen under året, så säkert har det fått många att känna körglädjen hemma i soffan.

Gran Turismo- spelen och deras betyg på Metacritic.

SpelMetacritic (0-100)User score (0-10)
Gran Turismo968.6
Gran Turismo 2939.0
Gran Turismo 3: A-spec958.4
Gran Turismo 4898.7
Gran Turismo 5847.8
Gran Turismo 6817.9
Gran Turismo Sport756.0
Gran Turismo 7872.1