Blogg

Ont i tänderna när jag tuggar

Ont i tänderna när du tuggar?

Om du känner smärta i tänderna när du tuggar kan det signalera ett tandproblem. Många personer upplever denna typ av obehag och det kan ha flera olika grunder. Det bästa är att ditt lidande inte behöver vara långvarigt, det finns ju faktiskt många effektiva metoder för att mildra och lösa problemet.

Potentiella anledningar till varför tänderna värker vid tuggning

Det finns flera olika anledningar till varför man kan känna smärta i tänderna när man tuggar. I vissa fall kan det bero på ett enkelt problem, exempelvis att en matbit fastnat mellan tänderna. I andra, allvarligare fall kan det vara symptomet på sjukdomar som karies, tandköttssjukdom eller spricka i en tand.

Potentiella Orsaker Symptom Förslag till Behandling
Karies Värk vid tuggning, hög temperaturkänslighet Amalgamfyllning eller rotfyllning
Spricka i tand Oväntad skarp värk vid tuggning Tandkrona eller eventuellt tandprotes
Tandköttssjukdom Blödande tandkött, dålig andedräkt, lösa tänder Professionell rengöring av tänderna, korrekt tandborstning och användning av tandtråd
Känsliga tänder Sveda när man äter varmt eller kallt Användning av tandkräm för känsliga av tänder, fluortabletter

Vad kan du själv göra?

Om du ständigt lider av smärta i tänderna när du tuggar, bör du kontakta en tandläkare. Ditt tillstånd kommer utvärderas och lämpliga åtgärder rekommenderas.

För mildare obehag eller tillfällig värk, kan det vara hjälpsamt med någon form av hemmabehandling. Att skölja munnen med varmt saltvatten, undvika extremt hård eller klibbig mat, samt att ta smärtstillande tabletter är några exempel.

Slutsats

Att ha ont i tänderna när du tuggar är inte normalt och något som man verkligen inte borde ignorera. Oavsett vad orsaken till din tandvärk är, finns det behandlingsalternativ som kan assistans för en normalfunktionell tuggförmåga. Var noga med att bibehålla bra oral hygien, vilket innebär att regelbundet borsta dina tänder, använda tandtråd och göra periodiska besök hos tandläkaren.