tisdag, december 6, 2022
HomeBloggHur växer ananas?

Hur växer ananas?

Date:

Relaterade inlägg

Mediacom vinner det globala uppdraget för Storytel

Storytel har gjort sitt val! Det blir Mediacom som...

Klarna startar ny plattform – på influencermarknaden

Klarna lanserar nu ”Creator Platform”. Plattformen som ska hjälpa...

Så googlade alla svenskar – under 2022

albin lee meldau max meldau fenomen då en...

Bästa alla barn skämt

Anna Alla barnen undviker stupet utom Anna, hon kan inte...

Hur lång är världens längsta man?

Enligt Guinness rekordbok är Sultan Kösen från Ankara i...

Det är många som undrar “hur växer ananas”. Först måste man förstå att ananas är en tropisk frukt. Den påminner om sommaren i smaken. Den har en söt och frisk smak och kan användas i många olika sammanhang. Men en ananas, hur växer den egentligen?  

Ananas är som sagt en tropisk frukt och hör ursprungligen hemma i Brasilien och Bolivia. Det sägs att Columbus spred ananasen över världen.  Nu finns den exempelvis i Kenya, Costa Rica och Filippinerna. Ananas växer ur en planta som kallas rosettväxt. Plantan har långa svärdliknande blad. Frukten utvecklas i bladrosetten som en kort kraftig blomstängel. Den har rödvioletta blommor. Formen är axliknande och själva frukten ser ut som en köttig, kotteliknande, sammansatt frukt. Den karaktäristiska kronan på ananasen är stjälken som växer igenom frukten och bildar en bladrosett. 

Hur länge växer ananas?

När man ser en stor ananas framför sig är det lätt att ställa sig frågan “hur växer och plockas ananas”. Det visar sig att man planterar ananasplantan för hand. Det tar upp till 18 – 20 månader för ananasen till att mogna och vara redo att plockas. En planta kan leva upp till 3 år. Efter att ha skördat en ananas tar det cirka 15 månader innan samma planta kan ge en ny frukt.

Ananas har många hälsofördelar och älskas av många människor. Men man måste vara noga med att köpa ekologisk ananas. Många ananasplantager uppfyller inte kraven för hållbarhet och miljövänlig produktion. Ananasplantorna odlas med hjälp av stora mängder bekämpningsmedel samtidigt som de människor som arbetar på plantagerna har sämre arbetsvillkor än vad man skulle önska. Så när du köper en ananas, köp den med omsorg. 

Prenumerera

Senaste nytt