Blogg

Kan man duscha när det åskar

Kan man duscha när det åskar? Låt oss gräva i fakta

Det här är en fråga som många av oss ställer oss själva, särskilt under de varma sommarmånaderna när åska kan vara vanligare. Vilka är riskerna vi tar om vi bestämmer oss för att hoppa in i duschen under ett åskväder?

Myter och sanningar om att duscha under ett åskväder

Först och främst, låt oss börja med myter. Du har kanske hört folk varna om att du inte bör duscha när det åskar på grund av risken för elektricitet. Men hur stor är denna risk egentligen?

Enligt experter är risken faktiskt mycket mindre än vad de flesta tror. Visst finns det en liten chans att blixten skulle kunna träffa ditt hem och färdas genom rören för att nå dig men detta är extremt osannolikt. Det skäl till detta är att vattnet i dina rör för det mesta består av sötvatten, som inte är särskilt bra på att leda elektricitet.

Men, det betyder inte att det är helt riskfritt att duscha under ett åskväder.

Potentiella risker

Även om risken för att bli träffad av blixt genom duschvattnet är minimal, finns det fortfarande andra potentiella faror att ta hänsyn till. Dessa inkluderar risken för strömavbrott och risken för att elektriska apparater (som din vattenberedare eller strömbrytare) skulle kunna skadas av blixtnedslag.

Viktiga säkerhetstips under åska

Sak Handling Orsak
Fasta telefoner Använd inte under åskväder Blixt kan slå ner och orsaka elektrisk stöt
Elektriska apparater Stäng av och koppla ur för att förhindra skador från potentiell strömspik
Metallföremål Undvik vid åskväder Kan leda elektricitet och bli farliga
Baddning Undvik under åskväder Ökad risk för elektrisk stöt om vattnet blivit elektrifierat

Slutsats: Kan man duscha när det åskar?

Ja, teoretiskt sett kan du duscha när det åskar. Men för att vara på den säkra sidan, är det kanske bäst att vänta tills åskvädret har passerat – bara för att minimera eventuella risker. I slutändan, kom ihåg att din säkerhet alltid ska komma först. Så om du känner dig osäker, är det bäst att vänta med duschen tills stormen har gått över.