Blogg

Text till nationalteatern men bara om min älskade väntar…

Historien bakom Text till nationalteatern men bara om min älskade väntar…

Den fantastiska låten ”Om min älskade väntar” framförd av Nationalteatern, innehar en kraftfull text som osar av förväntan och nostalgi. Det är inte bara en låt, det är ett konstverk. Här kommer vi att djupdyka i historien bakom denna otroliga komposition.

Nationalteatern var en teater- och rockgrupp från Sverige, aktiva under 70-talet, vars låtar gav en ny dimension till musiklandskapet med sin nyskapande och poetiskt starka texter. En av dessa pärlor är ”Om min älskade väntar”.

Dikten bakom sången

Ulf Dageby, keyboardist i Nationalteatern, står bakom texten till denna melankoliska ballad. I ”Om min älskade väntar” tappar Dageby in på de mest komplexa mänskliga känslorna, där han uttrycker söt ångest inför att vänta på det okända.

Låttitel Kompositör Årtal
Om min älskade väntar Ulf Dageby, Nationalteatern 1972
Jag Älskar Dig ännu Ulf Dageby, Nationalteatern 1976
När vi har varit här tillräckligt länge Ulf Dageby, Nationalteatern 1975
Men bara om min älskade väntar Ulf Dageby, Nationalteatern 1975

Nostalgi och förväntan

”Om min älskade väntar” är en låt som osar av intensiv längtan och förväntan. Dageby skriver direkt från själens djup och visar på sin förmåga att beröra lyssnaren på ett både abstrakt och direkt sätt, likt storheter som Joni Mitchell och Bruce Springsteen.

Till sist lämnar ”Om min älskade väntar” oss med en obeskrivlig känsla av att ha delat något djupt personligt, och samtidigt en förväntan om mer. Fylld av förlust och återupptagningslängtan, berättar denna sång en historia som vi alla kan relatera till. Så nästa gång du har lite tid över, lyssna på ”Om min älskade väntar”. Vem vet? Kanske upptäcker du något nytt i texten som du inte märkte tidigare.