Blogg

Gör det ont att ta ut spiral

Vad man kan förvänta sig när man tar ut en spiral

Ett av de vanligaste preventivmedlen för kvinnor är spiralen men ofta ställs frågan, ”Gör det ont att ta ut spiral?”. Framförallt kan tanken på att ta bort något inifrån kroppen kännas lite skrämmande. Men oroa dig inte! Proceduren för att ta ut en spiral brukar vara enkel och relativt smärtfri.

Varför tar man ut en spiral?

Spiralpreventivmetoden är effektiv i en begränsad tidsperiod – i genomsnitt 3 till 5 år för hormonspiralen och upp till 10 år för koppar spiraler. Efter dessa perioder behöver spiralen tas ut eller bytas ut. Utöver detta, kan det även finnas andra skäl till att ta ut spiralen, som till exempel personliga önskemål, hälsoproblem eller byte till en annan preventivmetod.

Sårar processen vid uttag av spiralen?

Oftast är det att ta ut spiralen mer obehagligt än smärtsamt. Detta beror på att uttagandet innebär att läkaren eller barnmorskan behöver hitta tråden som hänger ner i vagina och sedan dra ut spiralen vilket kan orsaka en kortvarig känsla av obehag.

Steg i Processen Potentiellt obehag Tips för att hantera obehaget
Identifikation av spiralsnöret Mild diskomfort eller tryck kan upplevas Andas djupt och försök slappna av
Uttagning av spiralen Kan kännas som en skarp kramning Försök att inte spänna magmusklerna
Efteruttagning och övervakning Lätt obehag eller kramp kan uppstå Använd en värmeplatta för att lindra kramperna
Återhämtning hemma En kan uppleva några fläckar eller lätt blödning Maxi-pads kan hantera detta

Hur man förbereder sig för spiralen att tas ut

Innan du tar ut din spiral, se till att du har ett bokat möte med din läkare för att diskutera processen. Det kan även vara hjälpsamt att ta en mild smärtlindrande medicin innan ditt besök för att lindra eventuellt obehag.

För att sammanfatta, ”Gör det ont att ta ut en spiral?” Brukar svaret vara Nej! Men individuell smärttolerans varierar och det kan finnas något obehag. Det är alltid bäst att prata med din läkare eller barnmorska om du har några bekymmer eller frågor kring processen.