Teknik

Vad är BankID och hur underlättar det för dig?

BankID är en digital identifieringsmetod som är framtagen av Sveriges storbanker. Metoden används för att du på ett snabbt och säkert sätt ska kunna logga in, identifiera dig och utföra transaktioner på nätet. 

BankID släpptes redan 2003 och har sedan dess blivit väldigt populärt i Sverige. Idag kan du sköta dina viktiga ärenden online via BankID, som till exempel bankärenden, underskrifter, deklaration, beställningar och mycket mer. 

Hur fungerar BankID?

För att kunna använda dig av BankID behöver du först och främst ladda ner appen. Det kan du göra antingen på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. För att aktivera ditt BankID behöver du ansöka om och få en personlig aktiveringskod från din bank. Med den koden ser du till att ditt BankID är personligt och bara aktivt på just den enheten. 

När du fått din kod och registrerat den i appen kan du börja använda ditt BankID. Du väljer en egen personlig kod som du använder när du ska använda ditt BankID för att logga in eller verifiera dig. Ska du till exempel logga in på ett casino med BankID går du först in på deras webbplats, väljer BankID som inloggningsmetod och skriver in ditt personnummer.

När du gjort det öppnar du din BankID-app och skriver in din kod. Verifieringen skickas vidare och du blir automatiskt inloggad. Svårare än så är det inte och du behöver inte besvära dig med och komma ihåg massor av olika lösenord och användarnamn.

Är BankID säkert?

Idag är BankID en av de säkraste metoderna som finns i Sverige för inloggning och verifiering. Eftersom det är framtaget av svenska banker har appen ett väldigt stort fokus på säkerhet. All information är krypterad och då du behöver ett unikt BankID för varje enhet du vill använda det på minskar riskerna drastiskt.

Om du till exempel bara har BankID på din telefon kan ingen använda ditt BankID utan den, oavsett om de vet din kod eller inte. Det innebär att så länge du har din telefon på dig kan ingen använda din information för att logga in någonstans. Om du tappar bort telefonen kan du snabbt och enkelt spärra det, så att ingen kan använda din identitet. 

På så sätt är BankID betydligt säkrare än till exempel ett användarnamn och lösenord, eftersom vem som helst som har dina uppgifter kan logga in. 

Finns det några risker med BankID?

Själva appen och teknologin i sig är säker och i princip obrytbar. De risker som finns är vanligtvis kopplade till att människor lurar dig till att verifiera dig med BankID på något som du egentligen inte borde.

Det är till exempel inte helt ovanligt att bedragare ringer till oftast äldre människor och påstår sig vara från banken. De säger att något är fel på kontot och att det är viktigt att du snabbt verifierar din identitet med BankID. Då har de använt ditt personnummer och skickat en förfrågan till appen. Om du inte läser ordentligt ser du kanske inte att det inte är banken som bett om verifieringen och skriver in din kod. 

Om det händer ska du så snabbt som möjligt ringa till din bank och spärra ditt BankID, så att bedragarna inte kan använda det. Kom ihåg att banken aldrig ringer upp dig och ber dig verifiera ditt BankID.

Fördelar med BankID 

Det finns väldigt många fördelar med att använda BankID förutom att det är säkert. Du behöver till exempel inte komma ihåg flera olika användarnamn och lösenord, utan behöver endast ditt personnummer och din lösenkod för att logga in och verifiera dig.Det går även väldigt snabbt. Att öppna appen och skriva in din kod går på några sekunder och sedan är du inloggad. Det spelar ingen roll om du haft ett konto registrerat innan eller inte, så du behöver inte gå igenom långa och tråkiga processer för kontoregistreringar.

Med mobilt BankID har du alltid möjligheten att logga in och verifiera dig, så länge mobilen är med. Du behöver därmed inte ha med någon bankdosa när du till exempel ska utföra bankärenden, utan du har allt som behövs direkt i mobilen.