Blogg

Professionell poker – kan man livnära sig på det?

Att kasta av sig det tunga täcket som är ett 9–5-jobb, och istället satsa på något som ger mer frihet är många människors dröm. Målet att kunna livnära sig och försörja sin familj på en hobby lockar allt fler, särskilt i dagar då kombinerade deltidsarbeten och arbete på distans blivit vanligare. Helt plötsligt känns drömmen om ett mer flexibelt, varierande och spännande arbetsliv inom räckhåll.

Särskilt någon som brinner för en hobby som på något sätt är relaterad till pengar, har säkert tänkt tanken om att förvandla den hobbyn till en försörjning. Om man blir tillräckligt bra på att spela poker, till exempel – borde man inte kunna försörja sig på det då? Och ja, det finns det faktiskt de som gör. Sverige har fostrat en lång rad professionella pokerspelare som stått sig oerhört bra i den internationella konkurrensen.

5 svenska professionella pokerspelare

  • Viktor Blom
  • Martin Jacobson
  • Chris Björin
  • Mikael Thuritz
  • Martin De Knijff

Namnen på listan ovan har alla lyckats med konststycket att omvandla en passion för poker till en mycket livskraftig affärsrörelse. De har inte bara gjort sina namn kända på den internationella pokerscenen, utan tjänat grova pengar på poker på samma gång. Och det är det förstnämnda som krävs för att kunna livnära sig som pokerspelare: Man måste ut i världen.

Därmed inte sagt att det inte är bra att börja inom Sveriges gränser. För till skillnad från helt slumpartade spelmaskiner är poker ett spel där kunskap, erfarenhet och bra strategisk förmåga står i centrum. Man måste helt enkelt öva på att spela poker för att bli bra på det. Särskilt om man har tänkt sig försöka försörja sig på poker. 

En sajt som casino-med-svensk-licens.com kan vara en bra början för den som vill lära sig grunderna i pokerspel, innan det är dags att ge sig ut i den psykologiska krigföring som är riktig, professionell poker. Och sedan är det bara att börja räkna, korten och pengarna.

Professionella pokerspelare vet när de ska satsa och inte

Om det är något varje professionell pokerspelare har koll på, är det när det är dags att satsa – och när det är dags att lägga sig. Precis som i den vanliga affärsvärlden måste man vara beredd på att ta en del förluster på vägen till framgång. Och dessutom vara beredd på att förlusterna inte tar slut, bara för att framgången väl är nådd. Det kommer alltid gå upp och ned, men det som skiljer en professionell pokerspelare från en amatör, är att ett proffs aldrig förlorar mer än vad de har råd med.

Vilket så klart är lätt att säga, om man är lika förmögen som några av de tidigare listade svenska proffsen. Har man mycket pengar gör det inte så mycket om man förlorar ens en stor del av dem. Särskilt inte eftersom man vet att man kommer ta igen det senare. Men för den som precis börjar sin pokerkarriär är det viktigt att hålla benkoll på finanserna. Annars tar man sig ingenstans.

5 snabba tips till den som ska satsa på professionell poker

  • Sätt en strikt budget för ditt pokerspelande.
  • Öva, öva, öva. Online och mot mänskliga spelare IRL. Se till att du klarar av att vinna online först, innan du ger dig in i ringen med de riktiga korthajarna.
  • Studera teorin – läs all litteratur du kan komma över. Även biografier och självbiografier om pokerproffs. Det kan rymmas mycket matnyttig info i en liten anekdot från Las Vegas-borden.
  • Skaffa en ekonomisk buffert, och satsa aldrig hus och hem på pokerspelet. Det gör inte professionella pokerspelare. 
  • Sätt upp en realistisk tidsram för hur länge det kommer ta att börja bli framgångsrik i pokervärlden. Sannolikt kommer det ta längre tid än du tror, så det gäller att ha tålamod.