Blogg

Göteborg wind orchestra

År 1905 uppstod orkestern Spårvägens Musikkår. Under närmre 90 år var de en orkester som bestod av personal från Spårvägen i Göteborg. 1992 blev de en professionell och heltidsanställd orkester. Orkestern döptes då också om till Göteborgsmusiken.

1997 till 2009 gick de också under namnet Flygvapnets musikkår. Samtidigt bytte de namn igen, redan 2007, till Göteborg Wind Orchestra. Det är namnet de fortfarande använder.

Kronhuset

Är ett av de äldsta husen i Göteborg. Det blev byggt under 1640-talet och syftet var att det skulle vara förråd av krigsmaterial.

Hit flyttade Göteborgs Wind Orchestra 1997. Under närmre 25 år var huset fyllt av musikälskande människor och blåsinstrumentens hemvists i Göteborg. Vad mera är att över 10 000 barn också fick uppleva blåsinstrument.

Göteborg Wind Orchestras repertoar

De har gett ut 14 skivor, varav 11 har blivit Guldskivor och de har fått 1 Platina skiva. 7273 konserter har de spelat. De söker inspiration från hela världens musikaliska guldgruva. Arbetssätt som nyskapar gamla verk och nya tonsättare gör också deras musik unik.

Göteborg wind orchestra ol’ man river

I denna sång, komponerad 1927 av Jerome Kern och Oskar Hammerstein III, för musikalen Teaterbåten, hittade GWO ett av sina guldkorn.

Men utöver denna, så har de i sin tur konserter som hyllar allt ifrån Astrid Lindgrens sagovärld, till rockikonerna från Queen. Tillika gener från psalmer, soul och jazz. Så göteborg wind orchestra ol’ man river är bara ett exempel på musikalisk bredd, som utöver ovan nämnda, även spinner genom tidens resa.