tisdag, januari 31, 2023
HomeBloggHäxan Surtant bor inom oss alla

Häxan Surtant bor inom oss alla

Date:

Relaterade inlägg

Upptäck nya sätt att ha kul under kalla dagar

Även om kalla dagar ibland kan vara tråkiga så...

Saker att göra för att få ut det bästa av våren

Våren är en fantastisk tid på året och det...

Ovanliga yrken som du inte visste fanns

Kanske vill du ta ett nytt steg i karriären,...

Vem är skådespelaren Filip Berg?

Filip Berg fick en rivstart i karriären som skådespelare...

Günther Mårder – hög lön och små utgifter

Günther Mårder är mannen som tidigt fann sitt kall...

Ett bra barnprogram är det som även fångar den vuxna publiken. Hur gör man det då? Jo, det finns en del enkla knep för att fånga en tittares intresse. Ett knep är användandet av arketyper – överdrivna karaktärer som vi alla kan känna igen oss i. Vi tänker kanske inte på det, men Häxan Surtant är ett bra exempel på detta. 

Snabbfakta om SVT:s Häxan Surtant 

HuvudrollHäxan Surtant som spelas av Katrin Sundberg
SkådespelareBirgitta Andersson,  Torbjörn Harr,  m.fl.
Syntes först iJullovsmorgon 2004–2005, SVT
Antal Säsonger4
Hittas påBarnkanalen och Öppet arkiv på SVT play

Vad handlar Häxan Surtant om?

Vi följer huvudrollen Häxan Surtant som avskyr allt och alla. Hon är den elakaste och grinigaste häxa som finns. Vi får se henne testa på olika saker, bli arg när det inte går som hon vill och sedan trolla bort det från världens alla hörn. Tycker inte hon om det ska ingen annan i världen heller få roa sig med det. 

Det fanns också ett spel för barnen med Häxan Surtant på Bolibompa spel. Till följd av moderniseringar finns de spelen inte kvar längre. Men vi ska stanna kvar vid innehållet och karaktärerna i serien Häxan Surtant. 

Häxan Surtant är mycket företagsam

I andra säsongen startar hon aktiebolaget Häxan Surtant, eftersom hon är uttråkad. Hon vill dock helst inte ha några kunder. 

I säsong tre blir hon tvungen att flytta hem till sin mamma. Hon står dock inte ut med att vara i mammans närhet. Det får henne att ge sig på jakt efter ett fritidsintresse. 

I fjärde och sista säsongen har hon fått nog. För att komma bort från alla trevliga och hjälpsamma människor startar hon landet Häxania. 

Vad har arketyper med Häxan Surtant att göra?

Låt oss börja med vad arketyper är. De kan förenklat förklaras som renodlade karaktärsdrag. Vi kan alla känna igen dessa drag eftersom vi till viss del har dem inom oss. De är del av det kollektiva medvetandet, som Carl Gustav Jung, en av världens mest kända psykologer, uttryckt det.

Några av de arketyper som Carl G Jung identifierade är:

 • Hjälten
 • Den oskyldige
 • Den vise
 • Äventyraren
 • Magikern
 • Rebellen
 • Den omhändertagande

Vilka arketyper ser vi bland Häxan Surtants karaktärer?

Bara från de finurliga namnen på karaktärerna i programmet kan vi identifiera arketyper. Här följer karaktärerna och en kort analys av arketyperna:

 • Den Halvgalna Häxmamman Harriet som spelas av Birgitta Andersson. Den överdrivet omhändertagande och kärleksfulla som överöser sin dotter med kramar. Många mammor har en släng av henne i sig och kan enkelt identifiera sig med henne.
 • Trollet Tryggve, Sveriges snällaste sagofigur. Han är så snäll att Häxan Surtant lätt kan utnyttja honom. Den oskyldige kanske vi kan identifiera här, den som tror på det goda i allt och alla. 
 • Älvan Ellen är den som ställer saker till rätta. Hon sätter dit Häxan och tvingar henne att trolla tillbaka det hon tagit från folket – hjälten eller hjältinnan. Den som står upp för sig själv och andra. 
 • Gråtmilde Gråvätten Greger, även han en oskyldig karaktär som låtit Häxan komma undan i 200 år med att inte betala hyra. Han har inte vågat säga ifrån eller stå upp för sig själv. Alla har vi väl handlat som Gråtmilde Gråvätten Greger någon gång?

Häxan Surtant inom dig

Sist men inte minst, huvudrollen: Häxan Surtant. En mörk arketyp som vi kanske inte alls vill identifiera oss med. Men visst har vi alla en släng av henne? Rebellen, den som inte vill vara eller göra som alla andra. Som dömer, provocerar och kanske rent av är elak ibland.
Visst har vi blivit sura när vi inte klarat av en uppgift och tyckt att hela idén kan flyga och fara? Häxan Surtant inom oss kan vara den där negativa rösten, den oförstådda och ensamma. Nästa gång du kommer på dig själv med att fnysa eller döma dig själv eller någon annan, tänk på Häxan Surtant. Se om inte det kan få dig på andra tankar. 

Prenumerera

Senaste nytt